Letölthető dokumentumok

Ezen az oldalon azokat a dokumentumokat gyűjtöttük össze és tettük letölthetővé, amiket csatolnod kell egyes csomagküldésekhez.

Hogy melyik dokumentumra van szükség, azt mindig a fuvarlevelet küldött emailben jelezzük. De hasznos információt minden dokumentum mellé odaírtunk.

A letöltött dokumentumokat amennyiben lehetséges kérjük digitálisan töltsd ki (a szürke/pontozott területekre kattintva kezdheted meg az adatok begépelését), majd ahol szükséges nyomtasd ki a kitöltött dokumentumot és írd alá. Ha erre nincs lehetőséged, akkor kézzel írva, de nyomtatott nagy betűkkel.

Minden – küldeményedhez szükséges – dokumentumot tölts ki, nyomtass ki, írj alá és erősen, jóllátható helyen ragaszd rá a dobozra vagy add oda a futárnak, aki érkezik a csomagért.

Az adatok pontos és valós megadása a megrendelő/feladó felelőssége. Nagyon fontos, hogy ha nem csatolod vagy nem töltöd ki pontosan a dokumentumokat – legyen az bármelyik – az a küldemény fennakadását és a kézbesítési nap csúszását okozhatja.

Mindenképpen tarts egy tartalékot a kitöltött dokumentumokból, mert előfordulhat, hogy a csatolt mennyiség kevésnek bizonyul és ezért később bekérhetjük tőled pótlásként.

Pro-forma számla

Pro-forma számlát csatolni kell minden olyan csomaghoz, ami elhagyja az Európai Unió területét.

Pro-forma számlát kereskedelmi céllal küldött csomaghoz nem csatolhatsz!

A számlán a kiviteli indok csak minta vagy ajándék lehet.

Pro-forma számlából 5 példányt csatolj a küldeményhez.

Figyelj arra, hogy a pro-forma számla nem lehet 0 (nulla) értékű! Még akkor sem, ha mintaként vagy ajándékként küldöd.

A minta pro-forma számlát nem kell letöltened, sem kinyomtatnod. A minta mindössze segítség és útmutató arra, hogy melyek a kötelező mezők és azokba mit kell írni.

Ne tedd a számlát a dobozba! A futárnak add oda vagy ragaszd a dobozra.

Pro-forma

Pro-forma MINTA

Akkumulátor dokumentum

Csatolni kell minden olyan csomaghoz, ami tartalmaz akkumulátort! Mobiltelefon, laptop, drón, stb. Csak elem és akkumulátor önmagában nem szállítható velünk.

Amennyiben nem Lithium-os Akkumulátor van a csomagban (elem, gombelem, ceruza elem) ahhoz nem kell csatolni ezt a dokumentumot.

Ha nincs a csomagodban akkumulátor, akkor nem kell mellékelni.

UPS - akku címke

UPS - akku dokumentum

TNT - akku nyilatkozat

Export vámkezelési megbízás

Csatolni kell minden olyan küldeményhez, ami elhagyja az Európai Uniót és aminek értéke meghaladja az 1000 Eurot. Érdemes csatolni akkor is, ha igazolnod kell, hogy a csomagodat külföldre exportáltad, s a könyvelőd nem elégszik meg a fuvarlevéllel.

Ha csatolsz export vámkezelési megbízást a UPS csomaghoz, ne felejtsd el kitölteni és mellékelni a küldeményhez a büntetőjogi nyilatkozatot is. (lásd lejjebb.)

Amennyiben garanciális cserére vagy javításra küldöd a csomagod, ne felejtsd el ezt a dokumentumot is csatolni (értéktől függetlenül) a büntető nyilatkozattal együtt.

Kiléptetésről igazolás: A futárcég vámcsoportja csak akkor tud költségmentesen igazolást adni a kiléptetésről, ha ez a dokumentum a kiküldéskor csatolva volt.

Figyelem! TNT esetében mindig csatolni kell export vámkezelési megbízást. Ennek kitöltése és biztosítása a küldemény mellé értéktől független.

UPS - export vámkezelési megb.

TNT - export vámkezelési megb.

Büntetőjogi nyilatkozat

csatolni kell minden olyan küldésnél, amikor a UPS csomagodhoz töltöttél ki export vámkezelési dokumentumot és pro-forma számlát.

Az alábbi csomagtartalomnál kötelező csatolni:

  • bőráru
  • kettős felhasználású termékek

Kitöltésével és átadásával igazolod, hogy küldeményed megfelel a UPS idevonatkozó szállítási feltételeinek.

A részletekről tájékozódj ügyfélszolgálatunkon.

Büntetőjogi nyilatkozat

Műalkotásokhoz kapcsolódó engedélyek

csatolni kell a műalkotást tartalmazó TNT csomagok esetében, melyet az alkotónak, tulajdonosnak kell kitöltenie és aláírásával ellátnia.

Érdemes 2 példányban csatolni a dokumentumot.

Műalkotás kiviteli engedély

Műalkotás szállítási engedély

Festményekhez kapcsolódó engedélyek

csatolni kell a festményt tartalmazó csomagok esetében, melyet az alkotónak, tulajdonosnak kell kitöltenie és aláírásával ellátnia.

Érdemes 2 példányban csatolni a dokumentumot.

Festmény kiviteli engedély

Festmény szállítási engedély