Hírek

Fontos információk | Tippek a csomagküldéshez | Üzleti partnerek

Nagyvállalati logisztikai feladatok kiszervezése

A nagyvállatok működéséhez több terület tökéletesen összehangolt munkájára van szükség: a termelés, marketing és pénzügy mellett a logisztika is sarkalatos pont. Ha utóbbi nem látja el megfelelően a feladatait, akkor csúsznak a határidők, nem érkeznek meg időben a boltok rendelései, ami hosszútávon jelentős bevétel kieséshez vezethet – a bizalom elvesztéséről nem is beszélve.

A gyártással koránt sincs vége a folyamatnak

A terméket a gyártás és raktározás után el kell juttatni a fogyasztóhoz, az érték megóvás és a biztonságos elhelyezés megvalósításával. A szállítmányozás nem egyenlő a fuvarozással, ez ugyanis magában foglalja a csomagolást, a vámkezelést, sőt az engedélyeztetést is – utóbbiak a külkereskedelmet folytató vállalatok számára kiemelten fontos szereppel bírhatnak a nemzetközi üzletek biztonságos megkötésének érdekében. Mivel minden cég más profillal rendelkezik, ezért a csomagok szállítása is eltérő felkészültséget igényel. Az egyszerűbb eseteken kívül a túlméretes, veszélyes vagy nagy értéket képviselő áruk vevőhöz való eljuttatása gondokat okozhat, a nagy cégek esetén pedig mindehhez nem egy átlagos volumen társul.

A szállítmányozás kihívást jelenthet

Egy nagyvállalat versenyképességét számtalan tényező meghatározza, ez elsők között szerepel a minőség és az ár. Ezeket nemcsak a munkaerő és az alapanyagok, hanem a vevőkhöz való eljuttatás, vagyis a szállítmányozás is befolyásolja, ami az eladási árat növelheti vagy éppen csökkentheti, ezáltal piaci előnyhöz vagy hátrányhoz vezetve. A nagy cégek által előállított termék mennyiségének szállítása komoly kihívást jelenthet, hiszen több településre kell eljuttatni a megrendelt volument – ami sokszor túlnyúlik az ország határain. A cégek erre a feladatra külön részleget tarthatnak fenn, aminél számolniuk kell a jelentős költségvonzattal – a munkaerő mellett a géppark fenntartása szintén jelentős összegeket igényel. A szervezés során ügyelni kell a rendszerben való gondolkodásra, melynek során egyszerre kell teljesülnie a megfelelő minőség, mennyiség, időben és megfizethető költség kritériumoknak. A háttérben ehhez egy komplett logisztikai központ létesítése szükséges, ahol figyelembe veszik a partnerek földrajzi elhelyezkedését, ami nagyban hozzájárul az anyagiakhoz. A logisztika fogalma egyébként széles területet fed le, magában foglalja az alapanyagok, félkész-és késztermékek áramlását, ami egyesíti a raktározást, készletezést, beszerzést, rendelés-feldolgozást, és a disztribúciót.

A leggyakrabban felmerülő logisztikai hibák

Egy vállalat növekedésének elengedhetetlen velejárója a logisztika fejlődése, a beszerzési és vevői oldallal való kapcsolat egyre tudatosabb menedzselése. A logisztikával kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő hibák közé tartozik a rendelkezésre álló információk pontatlansága, ezek értelmezése, és a szükséges megoldási terv kidolgozása, majd megvalósítása. Ezek elsősorban az olyan vállalatoknál okozhatnak problémákat, melyek nem rendelkeznek megfelelő szakemberekkel és vezetőkkel, vagyis egy komplett apparátussal, akik ezáltal meg tudják hozni a legoptimálisabb döntéseket. Amennyiben ennek létrehozására a cég úgy ítéli meg, nincs kapacitása, érdemes elgondolnia a kiszervezésen, amit megvalósíthat teljes egészében vagy részben. A részleges megoldásokat tekintve az egyik terület a szállítmányozás lehet, ebben az esetben olyan profi partnereket érdemes keresni, akik nagy múlttal és sok elégedett ügyféllel rendelkeznek, hiszen a jó választással a vállalat biztos kezekben tudhatja a termékeit. Akkor sem kell elvetni egyébként a megbízás lehetőségét, ha a cég egy saját divíziót működtet, egy-egy fejlesztés során megéri bevonni a külsősöket.

Mi az, amivel egy cég könnyebbé teheti az életét?

A logisztikai feladatok kiszervezésével a megbízott partner profi munkájával segítheti elő a maradéktalan működést, hiszen rendelkeznek az olyan technikai háttérrel, mint a CRM, az elektronikus készletnyilvántartás vagy a flottamenedzsment rendszerek. A logisztikai döntések optimalizálására ezeken felül további eszközök is adottak: a szállítmányozás területén például a körúttervezés, a rakománylista, valamint a rakodási terv kialakítása, az eredményes szállítási útvonalak meghatározása, a kereslettervezés, a járműkövetés, ezen felül a kapcsolódó dokumentálás és a számlák automatizált kezelése. A legáltalánosabb módszerek közé tartozik az integrált vállalat irányítási rendszerek kialakítása, ehhez azonban jelentős beruházás társul, ráadásul az adott vállalathoz illeszkedő sajátosságok alapján történő testre szabás sokszor nehézségekbe ütközik. A szállítmányozás kiszervezésével a vállalat több tehertől is megszabadulhat, többek között a saját szállításra alkalmas járműpark és ehhez szükséges személyzet fenntartásától, a fuvarozó alvállalkozók kiválasztásától, ellenőrzésétől vagy az árukiadástól.

Vissza a hírekre »

Our latest news

blog-image-5

Kalkulálj árat most és küldd csomagod online!

Árajánlat és megrendelés