Hogyan adhatok fel törékeny csomagot?

Törékeny küldemény feladása előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hiszen önmagában a „törékeny” felirat nem biztosítja a csomag sértetlenségét. A helyes csomagolás és a megfelelő csomagolóanyag viszont annál inkább!

Mi számít törékeny árunak? 

Minden olyan csomag, ami sérülhet szállítás során, törékeny árunak számít, például:

 • az elektronikai cikkek
 • az üvegek
 • a kerámiák
 • a porcelán
 • az üveg flakonok
 • a lámpák
 • a kerékpárok

Hogyan csomagoljunk, hogy sérülésmentes legyen a szállítás? 

Az olyan tárgyak, amelyek külső erők hatására, mint nyomás, súrlódás vagy ütődés megsérülhetnek, törékeny csomagnak számítanak. Mivel a csomagszállítás közben a küldeményeket gyakran emelgetik és rázkódásnak vannak kitéve, valamint szállítás közben egymást is megnyomhatják, kiemelt figyelmet kell fordítani a helyes csomagolásra. A leggondosabb kézbesítési folyamat ellenére is számtalan sérülési eshetőség áll fenn. Az, hogy a törékeny csomag épségben kézbesítésre kerüljön, elsősorban a gondos csomagoláson múlik!

A törékeny áruk esetében kiemelten fontos a biztonságos csomagolás kialakítása, ezért az alábbi pontokban bemutatjuk, hogyan láthatod el megfelelő védelemmel a feladni kívánt tárgyaid:

Külső védelem 

Sérülékeny csomagoknál a maximális külső védelem érdekében használj erős anyagból készült, több rétegű kartondobozt, amelyet duplán is alkalmazhatsz, hogy minél jobban óvd mind a csomag külső rétegét, mind a belső tartalmát. A doboz kiválasztásánál fontos figyelembe venni a küldemény súlyát, méretét és mennyiségét. Akkor választottál jól, ha a dobozban kényelmesen elfér a tárgy és van körülbelül 5 cm távolság a küldemény és a doboz fala között. A használt, gyenge anyagú, vagy sérült dobozok nem védik megfelelően a küldeményt, amelyben ezáltal könnyebben keletkezhet kár.

Kitöltőanyag 

A megfelelő külső csomagolóanyag megtalálása után a dobozon belüli védelemre kell kiemelt figyelmet fordítani. A dobozban lévő szabad helyet töltsd fel térkitöltő anyaggal úgy, hogy a feladott törékeny tárgyak ne érintkezzenek közvetlenül a doboz falával. Térkitöltésre térkitöltő chipset, hungarocell lapot, csomagoló hullámpapírt, légpárnás fóliát vagy polisztirol habot használhatsz.

A tárgy védelme 

A törékeny tárgyat több rétegben tekerd körbe buborékos fóliával vagy csomagolópapírral. Ha a tárgyon van kiálló felület, érdemes a csomagolásnál kiemelt figyelmet fordítani rá. Fogantyús tárgy esetében például támaszd alá a fület, üreges terméknél használj a tárgy megtöltésére térkitöltő chipset. Bor küldése is lehetséges helyes csomagolási mód alkalmazásával. Ha a feladni kívánt tárgyat körbetekerted buborékos fóliával, és ragasztószalaggal rögzítetted a fóliát, helyezd bele a kartondobozba, majd töltsd ki az üres helyet térkitöltő anyaggal.

Ragasztás 

Ha a csomagolással elkészültél, zárd le a dobozt és erősen ragaszd le az éleket. Használj kiváló minőségű csomagragasztó szalagot vagy zsugorfóliát a csomagok összes nyílásának szoros lezárásához. A 25 kilogramnál nehezebb csomagot jelöld „Nehéz/Heavy” felirattal és vastagon fóliázd körbe a küldeményt.

További tippjeink a tökéletes védelem érdekében 

 • Ne hagyj üres helyet a dobozban, mert elmozdulhat és sérülhet az áru, továbbá összenyomódhat és kiszakadhat a csomagolás.
 • Ha a törékeny tárgyat dupla kartonba csomagolod, a külső és a belső karton között teljesen töltsd ki a teret, ez fokozza a benne lévő tárgy biztonságát.
 • A nehéz tárgyakat lásd el extra védelemmel, a térkitöltő anyagon túl kapjanak kiegészítő párnázást és kitámasztást minden irányban.
 • Ne csomagold egybe az üveges és törékeny tárgyakat.
 • Ha több darabból áll a küldemény, egymástól elkülönítve csomagold őket a dobozon belül, annak érdekében, hogy szállítás közben ne essen bajuk. Ha egy nagy kartondobozba helyezed a tárgyakat, mindegyik árut csomagold külön kisebb dobozokba, a tárgyakat pedig borítsd be egyenként, és minden dobozban alkalmazz térkitöltőt.

A gyűjtőszállítás lehetővé teszi a kedvező árak és szállítási feltételek igénybevételét, azonban a megfelelő csomagolóanyag kiválasztására és a csomagolás kivitelezésére neked kell ügyelned annak érdekében, hogy a belső tartalom ne sérüljön. Ha nem megfelelő a csomagolás, azaz a doboz belseje nem tartalmazza a javasolt kitöltő anyagok egyikét és nem a fent leírt módon van kibélelve, emiatt a belső tartalom megsérül, a Fürgefutár nem fogad el kártérítési igényt!

Törékeny csomag feladása biztonságosan, lépésről-lépésre 

Futárszolgálat kiválasztása 

A Fürgefutáron keresztül a világ legnagyobb futárszolgálataival adhatod fel küldeményed. Partnereink között megtalálod a Parcelforce Worldwide, a TNT, a GLS, a dpd és a UPS futárszolgálatokat, melyek közül az összes partnerünk vállalja a törékeny küldemények szállítását megfelelő csomagolás esetén, külföldre és belföldre egyaránt. A dpd törékeny árut csak az ÁSZF-ben meghatározottak szerint és külön szerződés alapján, egyedi feltételekkel szállít. A Fürgefutár oldalán mind a belföldi, mind a külföldre történő csomagszállításról tájékozódhatsz, árkalkulációt végezhetsz és a csomagolásra vonatkozó tudnivalókat is megtekintheted. A belföldi kézbesítés akár 1-2 munkanapon belül teljesül!

Miért fontos a háztól-házig történő szállítás törékeny csomag esetében? 

A háztól-házig szállíttatás segít biztosítani a csomag esetleges sérülése esetén a gördülékenyebb ügyintézést. Szánj időt az áru átvételére, a csomag felnyitására és ellenőrizd az áru épségét! Ez a folyamat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, azonban megkönnyíti jogaid érvényesítését, ha rongálódott a csomag. A sérülten érkezett küldeményt dokumentálni kell az átvételkor a kiszállító sofőr jelenlétében: készíts fényképeket a küldeményről, ezen kívül a csomagkísérő dokumentumon tüntesd fel a sérülés mértékét. A rongálódott csomagról érdemes mihamarabb tájékoztatni a futárszolgálatot, ugyanis későbbi reklamáció esetén nem bizonyítható, hogy a káresemény az átvétel előtt történt.

Mely tényezőktől függ a törékeny csomag feladásának ára? 

A törékeny csomag feladásának költsége több mindentől függ: a csomag méretétől, súlyától és értékétől. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a címzett kezébe juttatott küldemény többletköltséggel járhat, illetve számolni kell az idővel is, hiszen rövidebb időkorlát esetén drágább lehet a szolgáltatás. Az egyes futárszolgálatok eltérő feltételekkel és árszabással dolgoznak, de ha a Fürgefutár oldalán kalkulálsz, a legjobb ajánlatot kapod!

 „Törékeny” jelölése a dobozon és a megjegyzés rovatban 

Jelöld meg a dobozon, és tüntesd fel a megjegyzés rovatban, ha törékeny csomagot adsz fel. Figyelem, a „törékeny/fragile” felirat óvatosságra int, nem védi a csomag tartalmát!

Fénykép készítése a csomag tartalmáról és a csomagolás folyamatáról 

Törékeny tárgy feladásakor az egyik legfontosabb teendő, hogy a csomagolás folyamata közben végig, az utolsó simításokig fényképet készíts a csomag tartalmáról és a csomagolás lépéseiről, valamint a doboz kibéleléséről és a kész, becsomagolt dobozról. Fénykép készítése minden olyan tárgy szállítása esetén ajánlott, mely törékeny, sérülékeny vagy nagy értéket képvisel, így bizonyíthatod küldeményed értékét, ha bármi történne a szállítás során.