Mibe és hogyan lehet csomagolni?

Papír, fólia, doboz, láda, hullámkarton. A fontos, hogy minden csomag szakadásmentesen legyen lezárva. Ne nyíljon ki, ne sérüljön a legkisebb mozgatásra sem. Ne lógjon ki belőle semmilyen tárgy.

A tartalomnak és időjárásnak megfelelően szükséges csomagolni.

A kartondobozokat érdemes fóliával még körbetekerni, ezzel is megelőzhetjük az esetleges sérülést (szakadás, nedvesség).

A fuvarleveleket mindenképpen ragasszátok a dobozra (UPS, TNT fuvarlevelei). Előfordulhat ugyanakkor, hogy szortírozás során leesnek ezek a címkék, s így a futárszolgálat nem tudja beazonosítani a csomagot, ami miatt a kiszállítás csúszni fog. A csomagok beazonosítása miatt rajzoljatok vagy ragasszatok más, megkülönböztető matricát vagy jelet a dobozra, ami egyedivé és könnyen beazonosíthatóvá teszi a csomagotokat. Az is nagy segítség, ha a feladó és címzett adatai (címek, telefonszámok, nevek) szerepelnek a doboz oldalán.

Amennyiben a csomag külsejére erősítetek kisebb tárgyakat, dobozokat, a futárszolgálat nem tud felelősséget vállalni azért, ha a csomagra erősített tárgy leesik szállítás közben. A csomagot erős ragasztószalaggal szükséges lezárni, tilos azonban különböző kötöző anyagok (pl. spárga) használata, amely akadályozná a futószalagon történő szortírozást. Kérjük a doboz éleit is ragaszd le.

A csomagolás mindenkor a feladó felelőssége.

A csomagok belsejét mindenképpen hungarocell darabkákkal, térkitöltő habbal kell kitölteni. A gyűjtő szállítás lényege, hogy a dobozok szortírozás során egymásnak ütköznek, a futószalag oldalát érintik. A hungarocell darabkák elnyelik ezeket az ütéseket, s ezáltal megóvják a csomagod tartalmát. Minden esetben gyűjtő szállításról beszélünk, így fontos, hogy a csomag a külső hatásoknak (ütés, súrlódás, borulás, stb.) ellenálljon.

*Polietilénhab (PE)
PE kissűrűségű sejtes hab. Az öntött vagy gyártott PE kitűnő ütés – és rázkódáscsökkentést nyújt, mely alkalmassá teszi  nagy értékű vagy törékeny tárgyak párnázásához.

Poliuretánhab (PU)
A poliuretán egy kis sűrűségű, rugalmas hab, mely jó ütéselnyelést és rugalmasságot nyújt. Mivel könnyű, rugalmas hab, alkalmasabb könnyű terhekhez.

Hullámosított lemez
Két vagy több rétegű egy – vagy duplafalú hullámosított lemez laminálható össze blokkok vagy párnák létrehozásához. Ezek a párnák használhatók védőpajzsként a termék és a doboz között. A hullámosított párnák a legjobban nehéz, kicsit vagy nem törékeny termékekhez használhatók. A hullámosított lemez alakítható lemezekké, bélésekké, válaszfalakká és egyéb csomagolási kiegészítőkké, melyek a kicsit vagy nem törékeny termékeket kipárnázzák és növelik a szállítódoboz integritását.

*UPS csomagolási tanácsai: lásd https://www.ups.com/hu/hu/help-center/packaging-and-supplies/packing-materials/internal-packaging.page

GLS csomagolási tanácsai: lásd https://gls-group.eu/HU/media/downloads/Helyes-csomagolas-2019.pdf

További hasznos csomagolási tippeket találsz a Csomagolási tanácsok linkre kattintva.