Hogyan küldhetek mobilt, tabletet, laptopot, lithiumos akkumulátort?

A UPS 2017. januári dátummal frissítette a lithiumos akkumulátorok szállítására vonatkozóan.

A változás nyomán minden UPS-en belüli Légi és Nemzetközi Légi lítium ion vagy metál cellákat és elemeket tartalmazó szállítmányok UPS légi szolgáltatással teljes mértékben szabályozott veszélyes áruként kezeli. 2017. január 1-jétől a UPS nem engedélyezi a légi szállítmányok csökkentett szabályozások általi szállítását, mint például:
II szekció – IATA Csomagolási Útmutató 965 (ion, UN3480) és 968 (metál, UN3090) (a Lithium Safety Battery Document okmányon ez a verzió nem szállítható)
Minden feladónak kötnie kell egy UPS Veszélyes Áru szerződést ahhoz, hogy lítium ion vagy lítium metál elemeket önmagukban szállíttathassanak légi úton. Kiegészítő szolgáltatási díjak kerülhetnek felszámolásra ezen változások nyomán.

A TNT esetében is hasonló szabályoknak kell megfelelni. Az akkumulátort tartalmazó berendezések esetében egy ún. Shipper’s Confirmation for Section II/SP188 Lithium Batteries dokumentumot kell csatolni a küldeményhez.

A TNT sem vesz fel csak akkumulátort tartalmazó küldeményt. Ha mégis bekerül a rendszerükbe, azt automatikusan visszafordítják a feladó címére, a feladó/megrendelő költségére.

Mobiltelefont, tabletet vagy laptopot fel tudtok adni, még ha tartalmaz is akkumulátort. Ebben az esetben nincs semmi külön felár, sem szerződési kötelezettség, mivel az akkumulátor a mai eszközökben a legtöbb esetben magában a készülékben van. Nagyon fontos, hogy a megrendelést követő emailben küldött csatolmányokat figyeljétek. Ugyanis csatolmányban küldjük nektek az akkumulátor szállításához szükséges dokumentumokat PDF formátumban. Ha véletlenül lekerülne és nem kaptátok meg, mindenképpen keressétek Ügyfélszolgálatunkat, akik elküldik nektek külön emailben. Nyomtassátok ki, töltsétek ki őket (fuvarlevélszám, feladó címe, telefonszáma, aláírása). Ha nem csatoljátok a dokumentumot – természetesen megfelelően kitöltve – akkor a küldemény fennakad a UPS/TNT rendszerben és késedelmet fog szenvedni.