Csomagot hoznék külföldről, de az Unión kívülről. Hogyan történik?

Az Unión kívülről feladott küldemények Magyarországra történő beérkezését követően, a TNT/UPS kiértesíti a címzettet. E-mailben kiküldenek a címzettnek egy import vámkezelési megbízást, melyet a címzettnek kell kitöltenie. Ezek után történik meg a vámkezelés, a vámilleték megállapítása. A vámilleték befizetése történhet utalással (ez 3-4 munkanapos csúszást is jelenthet a kiszállításban) vagy a kiszállításkor készpénzben. Ha kérdésed lenne a vámkezelés menetéről, érdeklődj Ügyfélszolgálatunknál.

Fontos információ:

TNT partnerünk külföldi állampolgárságú személyeknek nem tud vámkezelést biztosítani.

A UPS a küldemény beérkezése napján kiküldi a vámkezeléshez szükséges dokumentumot (import vámkezelési megbízás). Ezt lehetőség szerint érdemes mielőbb kitölteni és visszaküldeni felénk, mert az értesítéstől számított 5. nap után a UPS raktározási költséget számol fel. 5. naptól 5700 Ft+ÁFA, majd ezt követően minden egyes nap 2700 Ft+ÁFA-t jelent a megbízónknak. Vagyis siessetek visszaküldeni a dokumentumokat! A kitöltésben tudunk segíteni természetesen. Kitölteni nem tölthetjük a dokumentumot, de azt, hogy mely pontok a fontosak és kötelezőek, abban segítünk.

A vámhivatalok szemlére is bekérhetik a küldeményt előzetes értesítés nélkül, szúrópróbaszerűen. Ennek időtartama 1 munkanaptól akár két hétig is elhúzódhat.

A szemle során a csomagot megbonthatják, s átnézhetik, majd visszacsomagolva adják át a futárszolgálatnak.

A küldemény vámkezelését követően a címzettnek a csomag értéke, szállítási költsége alapján vámot kell majd fizetnie. Ennek összegéről a vámhivatal tud előzetes tájékoztatást adni.