Blog

BLOG -Tippek és hasznos információk

Hol kapok VPID/EORI számot?

VPID/EORI szám igénylésének menete 

Nemzetközi csomagfeladás esetén elengedhetetlen elvégezni néhány olyan adminisztratív teendőt, mint a VPID vagy EORI szám igénylés.

Mi az a VPID szám és miben különbözik az EORI számtól? 

Minden, a vámhatáron beszállított vagy kiszállított vámárut be kell jelenteni az illetékes vámhivatalnál a vámjogi szabályozás értelmében.

VPID szám (vámazonosító szám) egy 12 karakterből álló számsor. A természetes és nem természetes személyeknek egyaránt kötelező 2004 májusa óta ilyen elsődleges azonosítót igényelni vám- és jövedéki eljárások esetén. A VPID szám az ügyfelek azonosítására szolgál az illetékes hatóságok számára, megléte elengedhetetlen vámkezelések elvégzéséhez.

Az Európai Unión kívül eső országokba történő szállításhoz nélkülözhetetlen az EORI szám (gazdasági szereplők nyilvántartási- és azonosító száma) megléte, mely a vámeljárások során az ügyfél azonosítására szolgál. EORI számot az EU gazdasági szereplői, vagy magánszemélyek igényelhetnek, a saját tagállamukban erre kijelölt illetékes hatóságnál.

A VPID szám a magyar, az EORI szám pedig az EU-s vámazonosító szám. A VPID szám automatikusan biztosítja az EORI szám meglétét is, vámkezeléshez az utóbbira lesz szükségünk. VPID és EORI szám igénylésére a vámhivatalnál van lehetőségünk ügyfélkapun keresztül, vagy az első vámkezeléskor az érintett irodában. VPID számra a környezetvédelmi termékdíj bevallások esetében is szükség van.

Hogyan jutok hozzá a VPID/EORI számhoz?

VPID számot a vámhivatalnál kell megigényelni. Online ügyintézésre a megadott adatlapok kitöltésével az ÁNYK-n keresztül van lehetőség. 

Igényléshez az alábbi dokumentumok szükségesek: 

Gazdálkodó szervezet esetén: 

 • VPID igénylő adatlap
 • Cégbírósági végzés (30 napnál nem régebbi)
 • Belföldi bankszámla szerződés
 • Aláírási címpéldány
 • Képviselet esetén meghatalmazás szükséges

Természetes személy/magánszemély esetén: 

Személyi igazolvány

 • Lakcímkártya
 • Adóigazolvány

Azoknak az ügyfeleknek, akik rendelkeznek a nemzeti azonosításra szolgáló VPID számmal, automatikusan EORI számuk is van, tehát semmilyen teendőjük nincs. Aki sem VPID, sem EORI számmal nem rendelkezik, először VPID számot kell kérvényeznie, majd a kérelemhez kitöltött adatlapon kell nyilatkoznia, hogy a kérvényezett VPID számot EORI számként is használni kívánja.

Magyarországon az EORI szám kiadására felhatalmazott hatóság a Vám és Pénzügyőrség, a regisztráció ilyen esetben a VPID szám kiadásával kapcsolatos rendelkezések szerint történik. Ha az EU-n kívül letelepedett ügyfélnek nincs EORI száma, akkor a regisztrációt annak a tagállamnak a kijelölt hatósága végzi, ahol először nyújt be kérelmet.

Magánszemélyként 1000 Euró feletti értékű (UPS vagy TNT) csomag feladásánál fel kell tüntetni az export vámkezelési megbízáson a VPID számnál az alábbi szöveget: „A UPS/TNT technikai VPID számán kérem vámkezelni”.
Ha cégként adsz fel csomagot, akkor mindenképp rendelkezni kell VPID számmal, a vámokmányok kitöltése minden esetben a feladó felelőssége.

Ezekre figyelj nemzetközi csomagküldésnél 

Akár családtagjaid részére, akár üzleti partner részére szeretnél nemzetközi csomagot feladni, pár dolgot érdemes szem előtt tartani.

 1.     Minden országnak saját szabályai és korlátozásai vannak csomagküldésre- és fogadásra vonatkozóan, ezért ellenőrizd, hogy engedélyezett-e a csomag tartalmának küldése az adott országba. A parfüm, hús, és tejtermékek gyakori szereplők a tiltólistán. Partnereink bizonyos áruk szállítását belföldön sem vállalják, ezért csomagfeladás előtt érdemes átböngészni, hogy mely tárgyak tartoznak ide (például ablaküveg, matrac, szénsavas folyadékok, stb.).
 2.     Ha sürgős dokumentumot, vagy csomagot küldesz megadott időpontra, érdemes utánanézni a célország nemzeti ünnepnapjainak, ugyanis munkaszüneti nap miatt felmerülhet késés vagy későbbi csomagkézbesítés.
 3.     Az Európai Unión kívülre küldött csomagok esetén életbe lépnek a vámszabályok. Partnereinken keresztül kereskedelmi- vagy pro-forma számlákkal lehetséges csomagokat exportálni az EU-n kívülre.
 4.     Nagyon fontos, hogy a csomagolásra odafigyelj, ugyanis a nemzetközi csomagokat többször is megállítják és számos különböző módon szállíthatják. Ne használj sérült dobozt és erős ragasztószalaggal biztosítsd a csomagolást!
 5.      A címzett szállítási adatait belföldi és nemzetközi csomagküldés esetén is részletesen és pontosan kell megadni. Tüntesd fel a címként/fuvarlevélen a kontakt személyeket és elérhetőségeiket, valamint a feladási és kézbesítési címet.

http://www.mkfe.hu/hu/mkfe-tudasbazis/letolto-dokumentumok/vpid-szam-kitoltesi-utmutato.html

Vissza a blog oldalra »

Legújabb cikkeink

blog-image-5

Kalkulálj árat most és küldd csomagod online!

Árajánlat és megrendelés